Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Självmordstankar

Vem som helst kan få problem som känns omöjliga att ta sig ur. Det är vanligt att ha självmordstankar men det behöver inte betyda att du vill dö. Tillsammans med andra kan du hitta en väg framåt. Sök professionell hjälp om du ser döden som en lösning på din svåra situation.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Självmordstankar

Sök vård på en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du planerar att ta ditt liv. Om du inte orkar kontakta vården på egen hand så är det viktigt att du ber någon annan att hjälpa dig med det.

Boka en tid hos din vårdcentral om du ibland funderar på att ta ditt eget liv. Ring Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du vill prata med en sjuksköterska som vet hur stödprocessen brukar gå till.

Försök att berätta hur du mår för någon, även om det känns svårt. Du kan ringa till en stödlinje eller chatta i ett tryggt forum på internet om du inte har en vän eller vuxen i din närhet som du litar på. Förslag på bra kontakter hittar du längst ner på sidan.

Undvik alkohol och andra droger. Det gör ångest, depression och självmordstankar värre, även om du kanske tycker att det hjälper för stunden.

Försök att hålla dig till goda rutiner; ät frukost, lunch och middag, rör på dig utomhus i dagsljus varje dag och sov på natten. Goda rutiner hjälper mot ångest och depression.

Försök att inte spendera så mycket tid ensam. Umgås med människor som du tycker om och gör saker som du förut tyckte var roliga.

Självmordslinjen:
Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv. Du når Självmordslinjen via telefon 90101 eller www.mind.se dygnet runt, varje
dag.

1177 Vårdguiden:
Ring till 1177 för rådgivning och hjälp med att hitta en psykiatrisk akutmottagning.

Vill du lära dig mer om självmordstankar?
Besök www.mind.se eller www.suicidezero.se

Rulla till toppen

Hej kompis!