Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Självmedicinering

Tar du mediciner eller sömntabletter utan en läkares rekommendation? Dricker du alkohol eller drogar för att du mår dåligt? Den som upplever stress, smärta eller psykisk ohälsa är ibland beredd att göra vad som helst för att slappna av. Självmedicinering kan kännas bra för stunden men det kan också vara livsfarligt och leda till beroende.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Självmedicinering

Ring 1177 Vårdguiden för att prata med en sjuksköterska. Berätta hur du mår, vart du har ont och om du tror att du har beroendeproblematik. Att få rådgivning av 1177 är gratis.

Boka en tid hos vårdcentralen. Om din smärta beror på fysisk eller psykisk sjukdom så är det viktigt att du får hjälp. Du kan behöva olika sorters behandlingar för att må bättre.

Berätta om ditt mående för någon som du litar på. Om du vill vara anonym så kan du ringa till en stödlinje eller chatta i ett tryggt forum på internet. Förslag på bra kontakter hittar du längst ner på sidan.

Planera in aktiviteter med människor som du tycker om. Lugnande medel och alkohol tar bort känslor som glädje och lust. Försök att bryta den onda spiralen genom att umgås med människor som brukar ge positiv energi.

Även om du inte har lust så är det viktigt att du äter mat, rör på dig utomhus i dagsljus och sover. Gå gärna på en promenad varje dag.

För tjejer upp till 25 år:
Chatta med en ”storasyster” på www.tjejzonen.se

För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killar.se

För alla:
Besök www.nasverige.org för stöd om du har problem med droger, eller är orolig för någon i din närhet som har det. Du kan också ringa 0771-13 80 00.

Vill du lära dig mer om självmedicinering?
Besök www.drugsmart.com

Rulla till toppen

Hej kompis!