Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Medberoende

Du som är medberoende väljer ofta bort din egen hälsa och dina egna behov för att istället uppfylla någon annans. Det är vanligt att du som vän, kollega eller familjemedlem fastnar i ett medberoende till någon som till exempel missbrukar. Det är en tunn gräns mellan att vara en hjälpande hand och att vara medberoende. Ofta är det svårt att veta själv.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Medberoende

Ta en paus. Det är vanligt att du slutar respektera dina gränser och istället gör allt för att anpassa dig efter den andra personens humör, regler och vilja. Många medberoende drabbas av depression, utbrändhet och ångest. Du behöver en paus från personen som du vill hjälpa. Det är normalt att det känns jobbigt i början men det brukar bli lättare efter ett tag.

Lär dig mer om ditt medberoende och prata med någon om det. Gör ett test online eller sök på vad medberoende betyder och hur det kan kännas. Det är naturligt att behöva andras stöd och pepp för att orka. Förslag på trygga kontakter hittar du längst ner på den här sidan.

Lär dig att acceptera det som du inte kan påverka. Gå till en ungdomsmottagning, elevhälsan eller din vårdcentral för att få hjälp med samtalsstöd. Som medberoende behöver du ofta hjälp med att stärka din självkänsla och att acceptera både dina egna och andras begränsningar.

Prioritera dig själv. Du är den viktigaste personen i ditt liv. Om du går sönder så kan du inte heller hjälpa andra. Försök att rör på dig regelbundet, vila ordentligt och ät hälsosam mat.

För barn mellan 13-19 år:
Maskrosbarn:
Besök www.maskrosbarn.org för att chatta, få coachning och vara med på aktiviteter.

För dig upp till 25 år:
Trygga barnen:
Besök www.tryggabarnen.org för att chatta, snappa eller vara med på aktiviteter.

För alla:
Co-Anon:
Besök www.coanon.se för stöd- och samtalsgrupper om missbruk och medberoende.

CoDa:
Besök www.coda-se.se för stöd och samtalsgrupper om dysfunktionella relationer.

Vill du lära dig mer om medberoende?
Besök www.medberoendepodden.se

Rulla till toppen

Hej kompis!