Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Återvinning, återbruk & hållbara kläder

Att hela tiden köpa nytillverkade saker kostar mycket av jordens resurser. Människor köper, använder och gör sig av med enorma mängder saker varje år. Det kan till exempel bero på att vi inte längre vill ha en pryl, att något har fel storlek, att grejen har slutat fungera eller att saken helt enkelt inte får plats hemma.
Återvinning, återbruk och hållbara kläder

Hur är bästa sättet att göra sig av med något?

  • Trasigt går att laga. Reparera själv eller låt någon annan göra det åt dig.
  • Sälj allt som fortfarande fungerar. Du kan till exempel sälja dina saker på loppis, auktion eller olika köp- och säljsidor på nätet.
  • Skänk grejer som är hela och rena till andra. Kanske kan dina prylar få nytt liv hos vänner, någon förening eller hjälporganisation?
  • Behöver du verkligen äga allt? En pryl som du inte kommer att använda så mycket kan du lika gärna dela, hyra eller låna.

Om något ändå måste kastas bort så är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Dina hushållssopor borde delas upp som kompost, plast, papper, metall och glas för att sedan kunna sorteras i rätt container på en återvinningsstation eller i ett miljörum nära ditt hem. Din vardagliga sopsortering gör skillnad.

Farligt avfall ska alltid lämnas in till återvinningscentralen. Det kan till exempel vara kemikalier, gammal färg, sprayburkar, glödlampor och oljor. Batterier ska lämnas i en batteriholk och gamla mediciner lämnar du till apoteket.

Visste du att alla flaskor med ett svenskt pantmärke kan återvinnas till nya flaskor och burkar flera gånger om? Se till att panta så mycket du kan både för miljön och din ekonomis skull!

Plocka skräp! Tyvärr finns det massor av dåliga saker så som cigarettfimpar, plast, glas och metallskräp nästan överallt. Tomburkar, tuggummin och godispapper hör inte hemma i naturen. Skräpet skadar människor, djur och miljö så hjälp gärna till med att plocka ett skräp om dagen.

Hållbara kläder
Visste du att det går åt 7000 liter vatten bara för att producera en t-shirt? Ofta används också farliga kemikalier, olja och stora naturområden. Hur kan du göra för att bära så hållbara kläder som möjligt? Du som konsument ska ha rätt att få veta vart dina byxor har tillverkats, kunna ta reda på om arbetarna som sytt dem verkligen har det bra och få veta hur plagget har påverkat miljön.

När du som kund ställer krav på hållbara kläder så tvingas företagen att skärpa sig. Det är inte bara utseende och pris som borde spela roll för dig som handlar utan även produktion, kvalitet och funktionalitet. Alltså, hur kläderna tillverkats, hur länge de kan tänkas hålla och hur ofta de kan komma till användning.

Tips på hur du kan skaffa dig en mer hållbar garderob;

  • Arrangera en klädbytardag där alla tar med sig hela och rena plagg som inte längre används. Byt sedan ett plagg mot ett annat.
  • Handla på second hand. Det finns massor av ställen att köpa kläder som andra inte längre vill ha eller behöver. Besök loppis, sök på särskilda webbsidor eller gå med i köp- och säljgrupper på till exempel Facebook.
  • Ibland vet du att ett plagg inte kommer att användas särskilt många gånger, så varför köpa nytt? Hyr dina fest- och aktivitetskläder istället.
  • Köp kläder av ekologisk bomull, lin, hampa och ull istället för material med större miljöpåverkan. Ull är dessutom ett superbra material att ha närmast kroppen när det är kallt ute!
  • Ta hand om dina kläder på det sätt som rekommenderas och laga trasiga plagg, särskilt dina jeans.
  • Tvätta bara när tvättmaskinen är full och lufttorka istället för att torktumla. Hoppa också över det onödiga sköljmedlet som kan framkalla allergi.

Vill du lära dig mer om återvinning och återbruk?
Besök www.sopor.nu, www.hallsverigerent.se eller www.pantamera.nu.

Rulla till toppen