Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Stress

När något känns stort eller svårt att hantera så kan kroppen reagera med stress. Det kan till exempel vara när du känner dig rädd eller nervös, har för mycket att göra eller måste prestera extra bra. För att klara stressiga perioder i livet behöver du balans mellan rörelse och vila. Om du känner dig väldigt stressad under lång tid kan du riskera att bli sjuk och behöva hjälp.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Stress

Lägg dig ner, blunda och andas hela vägen ner i magen. Tänk på en vacker plats där du känner dig trygg. Hur ser den ut? Vad gör du när du är där? Hur låter den? Hur luktar den? Är någon där tillsammans med dig?

Gå på en promenad i friska luften.

Skriv en lista på det som gör dig stressad. Med listan blir det lättare att hitta sätt att undvika stressen, göra bättre prioriteringar och lösa problemet.

Se till att vila mer än vanligt. Med vila och sömn kan kroppen klara av att hantera stressiga perioder utan att ta skada. Om du känner att du börjar må dåligt av stress så är det viktigt att du tar en vilopaus så snabbt som möjligt.

Träna på att säga nej. Prioritera saker som du mår bra av och säg nej när det blir för många saker som ska göras samtidigt.

Träna på att gå, prata och äta långsamt, särskilt när du faktiskt inte behöver
ha bråttom.

Försök att hålla dig till goda rutiner; ät frukost, lunch och middag, rör på dig utomhus i dagsljus varje dag och sov på natten.

För dig upp till 18 år:
Besök skolsköterskan på din skola eller boka en tid hos ungdomsmottagningen.

För alla:
Boka en tid hos din hälsocentral eller prata med en sjuksköterska på 1177 Vårdguiden.

Vill du lära dig mer om stress?
Besök www.umo.se eller www.1177.se

Rulla till toppen

Hej kompis!