Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Grupptryck

De allra flesta vill känna sig accepterade och få vara med i sociala grupper. Det är normalt att vilja bli omtyckt och att vilja passa in i olika situationer men det är inte bra om grupptryck får dig att göra eller säga saker som du egentligen inte vill. Det kan leda till känslor som stress och ångest.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Grupptryck

Har du råkat ut för grupptryck och ångrar något som du gjort? Var snäll mot dig själv. Alla gör misstag ibland! Du kan göra annorlunda nästa gång. Berätta hur du känner för de som påverkat dig negativt och säga förlåt om du har skadat någon annan.

Vill dina kompisar att du ska göra något som känns konstigt eller fel? Tänk efter innan! Vad kan du göra nu för att känna dig stolt och nöjd med dig själv senare?

Gör saker som höjer din självkänsla. Du kan till exempel börja med en hobby, bli volontär eller skaffa ett extrajobb. Dålig självkänsla kan göra att du bryr dig för mycket om vad andra tycker och då påverkas du lättare av grupptryck.

Kom ihåg att du också påverkar människor omkring dig. Träna på att dela dina åsikter och att följa dina värderingar även när det känns jobbigt. Det kan hjälpa andra att våga göra samma sak.

För dig upp till 18 år:
Ring till telefonnummer 116 111 eller chatta med en vuxen på www.bris.se

För tjejer upp till 25 år:
Chatta med en ”storasyster” på www.tjejzonen.se

För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killar.se

För alla:
Ring Röda Korsets stödtelefon på 0771-900 800

Vill du lära dig mer om grupptryck?
Besök www.umo.se

Rulla till toppen

Hej kompis!