Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Ätstörningar

Kroppen behöver näring för att fungera som den ska. Rätt mängd får den bara om du flera gånger varje dag äter olika sorters hälsosam mat. Om du hoppar över måltider, är fixerad av din vikt, äter väldigt mycket när du är ensam eller kräks när du ätit färdigt så kanske du lider av ätstörningar.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Ätstörningar
Aktivera dig ca 60 minuter för att göra av med energi. Promenera i rask takt, dansa eller fokusera på att skaffa massor av ny kunskap inom ett ämne som intresserar dig. Efter aktiviteten behöver kroppen ha ny energi. Prova att äta en liten portion av något du tycker om. Fråga efter stöd. Det är jättesvårt att f  kontroll över sin ätstörning utan hjälp från andra. Kontakta en vän, ring till en stödlinje eller chatta med någon i ett tryggt forum på internet. Förslag på bra kontakter hittar du längst ner på sidan.

Försök att komma på varför du har en jobbig relation till mat. När och varför började allt? Skriv ner dina tankar och berätta sedan gärna för någon som du litar på.

Lär dig mer om olika sorters mat och vad som händer med kroppen när du äter. Tips! Här hittar du ett avsnitt om hälsosam mat!

Ät små portioner av mat som du tycker om. Det är bra att äta regelbundet, tre-fem gånger varje dag. Ät på bestämda tider och stressa inte.

Planera! När och vad ska du äta? Veckohandla och förbered matlådor om du har möjlighet. Det ska vara lätt att äta rätt.

Ät tillsammans med andra, även om det känns jobbigt.

För alla:
Ring till Ätstörningslinjen på telefonnummer 020 – 208018. Kontakta skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller din vårdcentral.

För tjejer upp till 25 år:
Chatta med en ”storasyster” på www.tjejzonen.se

För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killar.se

Vill du lära dig mer om ätstörningar?
Besök www.umo.se, www.atstorning.se, www.mind.se eller www.friskfri.se.

Rulla till toppen

Hej kompis!