Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

OCD – Tvångssyndrom

OCD är en ångestsjukdom. Om du mår väldigt dåligt på grund av att du tänker eller gör på ett visst sätt om och om igen så kan du ha tvångssyndrom. Tvångshandlingar är när du till exempel känner att du måste kolla så att du verkligen låst dörren flera gånger i rad, tvättar händerna onormalt mycket eller mår dåligt om du inte sorterar saker på ett visst sätt. Tvångstankar handlar ofta om att hemska saker ska hända eller om att du ska göra något som du egentligen inte får.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - OCD

Tvångssyndrom blir värre om du oroar dig. Försök låta tankarna och känslorna komma, andas djupt och lita på att det snart känns bättre.

Berätta om dina känslor och beteenden för någon som du litar på. Ibland kan det vara skönt att prata med någon som du inte känner och då kan du ringa till en stödlinje eller chatta med någon i ett tryggt forum på internet. Förslag på bra kontakter hittar du längst ner på sidan.

Det är viktigt att du söker vård om problemen gör det svårt för dig att klara av vardagslivet. Tvångssyndrom går sällan över utan hjälp. Det finns bra stöd att få om du kontaktar din vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning.

Gör saker som du tycker är roliga eller intressanta. Det kan få dig att känna mindre oro.

Försök att hålla dig till goda rutiner; ät frukost, lunch och middag, rör på dig utomhus i dagsljus varje dag och sov på natten.

För dig upp till 18 år:
Besök skolsköterskan på din skola eller boka en tid hos ungdomsmottagningen.

För dig upp till 30 år:
Chatta med andra om psykisk ohälsa på www.teamtilia.se

För alla:
Ring 1177 Vårdguiden eller boka en tid hos vårdcentralen.

Vill du lära dig mer om OCD?
Besök www.bup.se eller www.1177.se.

Rulla till toppen

Hej kompis!