Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Arbetslöshet

Ett jobb gör väldigt mycket för en människa. Att vara arbetslös kan kännas ledsamt och jobbigt. När du tjänar pengar så kan du köpa sådant som du behöver och göra roliga saker. Ett arbete leder också ofta till viktiga rutiner, större personliga nätverk och bättre hälsa. Arbetslöshet innebär att det finns människor som kan arbeta, men ändå inte har någon sysselsättning. Antalet arbetslösa i Sverige varierar från år till år beroende på hur ekonomin i Sverige och världen ser ut.
Lätta trycket - Arbetslöshet

Arbetsförmedlingen är en myndighet som hjälper arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra helt gratis. Registrera dig hos Arbetsförmedlingen (www.arbetsformedlingen.se) så fort som möjligt om du är arbetslös. Att följa Arbetsförmedlingens olika regler är väldigt viktigt. Om du inte gör det så kan du förlora rätten till bidrag och ersättningar.

A-kassan är en arbetslöshetsförsäkring som gör att du kan få pengar om du förlorat jobbet. Du måste vara inskriven hos Arbetsförmedlingen för att få ersättning från a-kassan. Se till att du går med i en a-kassa redan när du får ditt första jobb. Det finns olika a-kassor som du kan bli medlem i. Gå in på www.sverigesakassor.se för att hitta en som passar dig.

Tips till dig som söker jobb:

  • Börja med att registrera dig hos Arbetsförmedlingen och andra rekryteringsföretag. De kan bland annat hjälpa dig med att skapa ett bra CV och visa vilka lediga jobb som finns.
  • Berätta för dina vänner och bekanta att du söker jobb. Det är väldigt vanligt att få jobb genom personliga kontakter. Ju fler som vet om att du söker desto bättre!
  • Håll koll på sociala medier. Om du har ditt CV klart så kan du snabbt svara när jobbannonserna dyker upp. Kom ihåg att en arbetsgivare kan vilja titta på din profil i sociala medier. Vad säger dina offentliga inlägg och bilder om dig?
  • Sitt inte hemma på dagarna. Skaffa dig erfarenheter och kunskap samtidigt som du söker jobb! Gå någon utbildning, engagera dig som volontär eller träffa nya vänner på olika aktiviteter. Det är viktigt att du har bra rutiner även som arbetslös så att du är redo för jobb när du väl får chansen.
  • Fråga någon som du ser upp till om hen kan bli din jobbsökarmentor.
  • Träna på att berätta om dig själv på ett bra sätt. Vad är du bra på? Hur är du som person? Varför blir en arbetsplats bättre när du är där? Öva framför spegeln, med kompisar eller på olika mötesplatser.
  • Skaffa kunskap om arbetsplatsen som du söker jobb på. Om du får möjlighet att komma på en intervju så är det viktigt att du framstår som seriös och verkligt intresserad.
  • Ge inte upp. Det är normalt att behöva söka väldigt många jobb innan du väl lyckas få ett. Fråga, fråga, fråga! Det kan kännas jobbigt men det är viktigt att göra personliga besök på många olika arbetsplatser.

För dig som studerar:
Prata med skolans studie- och yrkesvägledare om du är orolig eller har funderingar kring jobb.

För dig som söker jobb:
Den som är jobbsökande och inskriven hos Arbetsförmedlingen kan få hjälp med nästan allt som rör jobb och karriär.

Vill du lära dig mer om arbetslöshet?
Besök www.arbetsformedlingen.se

Rulla till toppen