Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Hej kompis!

Har du problem som gör att du känner dig stressad, rädd, orolig, arg eller ledsen? Det är helt naturligt att må dåligt ibland, både på insidan och utsidan av kroppen. På den här hemsidan, som är den digitala version av vår handbok Lätta trycket, hittar du sätt som kan få dig att må bättre. Här ges du massor av tips på hur du kan hantera jobbiga situationer. Vissa saker kommer att kännas bra för dig men en del saker passar kanske bättre för andra. Prova dig fram.

Det är viktigt att vara en bra kompis. Om du är orolig för någon i din närhet så hoppas vi att du vågar fråga hur personen mår. Att bli sedd kan göra stor skillnad för den som mår dåligt. Erbjud dig att söka hjälp om personen inte själv orkar.

Känner du dig ensam? Du behöver inte vara det. Det finns massor av nya vänner som väntar på att få lära känna just dig. Du är alltid välkommen till vår förening som jobbar för att öka hälsa och innanförskap i Sverige. Våra aktiviteter är gratis och öppna för alla.

Hoppas att vi ses!
Hej främling!

Självhjälpsbok om psykisk hälsa för unga

Hej främling har med stöd av Folkhälsomyndigheten skapat denna webbplats och den fysiska boken ”Lätta trycket – en handbok för dig som vill må bättre”. Boken är ett önskemål från dess huvudsakliga målgrupp; unga vuxna som är nya i Sverige. 

Lätta trycket är en självhjälpsbok som ger konkreta tips till den som vill påverka sin hälsa till det bättre. Boken guidar också till olika sorters ideell och professionell hjälp som finns att få för den som mår dåligt.

Att läsa boken kan vara ett bra första steg till självhjälp men vi uppmuntrar samtidigt läsaren till att våga dela sitt mående med andra och att söka efter mer information om sådant som intresserar personen.

Lätta trycket är på lätt svenska och rekommenderas från 15 år.

Gratis digital diskussionshandledning

Vi har kompletterat boken med ett gratis handledningsmaterial som främst riktar sig till att hjälpa icke yrkesverksamma att leda enklare diskussioner och samtal om psykisk (o)hälsa.

Handledningen innehåller mer kunskap om de ämnen som hör till bokens avsnitt Jobbiga känslor & trauman. Handledningen laddar du ner som två pdf-filer och passar bra för utskrift:

Samtalsledarens steg för steg – Lätta trycket
Diskussionshandledning – Lätta trycket

Beställ boken!

För 189 kronor kan du beställa Lätta trycket som bok. Beställer du många exemplar så försöker vi hitta paketlösningar. 

Maila din beställning till . Vi hjälper dig så fort vi kan. Alla intäkter från boken går till att kunna dela ut boken gratis och till våra hälsofrämjande aktiviteter.

Rulla till toppen