Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Oro, rädsla & ångest

Att uppleva stark oro, rädsla och ångest är väldigt jobbigt men inte farligt. Ibland kan känslorna göra så att du får svårt att andas, känner dig yr, börjar svettas eller upplever ett tryck över bröstet. Känslorna kan också göra det svårt att somna på kvällen. Rädsla kan få kroppen att darra eller bli alldeles stel.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Oro och ångest

Det är bra om du kan röra på kroppen tills du blir trött. Börja med att hoppa jämfota eller lyfta armarna högt över huvudet om och om igen. Ta sedan många djupa andetag som går hela vägen ner i magen.

Följ instruktionsvideos om meditation eller yoga på Youtube. Du kan också ladda ner Rädda Barnens app ”Safe Place” i din telefon.

Prata med en vän, ring till en stödlinje eller chatta med någon i ett tryggt forum på internet. Förslag på bra kontakter hittar du under punkt tre.

Om du känner oro eller ångest efter att du varit med om krig, tortyr, våld eller övergrepp så är det viktigt att du söker professionell hjälp. Kontakta din vårdcentral.

Om du är rädd för höga höjder, att prata inför folk eller för vissa djur så kan du på egen hand (eller med hjälp av andra) träna bort de jobbigaste känslorna. Om du utsätter dig för det som gör dig rädd, lite i taget, så lär sig kroppen och hjärnan att du inte behöver fly från det som känns otäckt.

Det är inte bra att dricka alkohol eller använda droger för att minska din ångest. De svåra känslorna blir oftast starkare när du nyktrar till.

Försök att sluta med tobak, kaffe och energidryck eftersom det gör att du sover sämre. Du behöver vila, lugn och ro!

Även om du inte har lust så är det viktigt att du äter mat, rör på dig utomhus i dagsljus och sover. Gå gärna på en skön promenad varje dag, laga mat som du tycker om och försök att sova på natten.

För dig upp till 18 år:
Besök skolsköterskan på din skola eller ring till BRIS på telefonnummer 116 111. Du kan också chatta med en vuxen på www.bris.se.

För tjejer upp till 25 år:
Chatta med ”storasyster” på www.tjejzonen.se

För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killfragor.se

För alla:
Boka tid på din hälsocentral eller ring till en sjuksköterska på telefonnummer 1177.

Vill du lära dig mer om oro, rädsla och ångest?
www.umo.se eller www.1177.se

Rulla till toppen

Hej kompis!