Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Energidryck & koffein

Energidrycker är egentligen en form av läsk som innehåller koffein. En burk energidryck brukar innehålla ungefär samma mängd koffein som en kopp kaffe. Om du dricker för många så kan du drabbas av koffeinförgiftning och må väldigt dåligt.
Lätta trycket - Energidryck och koffein

Energidrycker är inte farliga om du dricker små mängder någon gång ibland. Om du dricker ofta eller väldigt mycket åt gången så kan du få sömnproblem, huvudvärk, ångest, oro, yrsel och hjärtklappning. Du kan också få problem med illamående, kräkningar och diarré.

En del som ofta dricker koffein känner att de hela tiden behöver pigga upp sig med ännu mer kaffe eller energidryck. Däremellan blir de trötta och energilösa. Det fungerar ungefär som ett beroende. Det kan kännas både jobbigt och svårt att sluta men det brukar kännas bättre efter ett par dagar.

Livsmedelsverket varnar för att dricka energidrycker ihop med alkohol eller samtidigt som du tränar hårt.

Kom ihåg att det finns annat än energidryck som piggar upp! Lyssna på en peppig låt, skvätt kallt vatten i ansiktet, gå en promenad utomhus eller fyll på med hälsosam mat. Det är alltid viktigt att motionera regelbundet, äta rätt och vila tillräckligt för att kroppen ska känna sig stark och redo.

För dig upp till 18 år:
Ring till telefonnummer 116 111 eller chatta med en vuxen på www.bris.se

För tjejer upp till 25 år:
Chatta med en ”storasyster” på www.tjejzonen.se

För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killar.se

För alla:
Ring 1177 Vårdguiden för att prata med en sjuksköterska

Vill du lära dig mer om energidryck?
Besök www.1177.se eller www.livsmedelsverket.se

Rulla till toppen