Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Sorg & saknad

Det är naturligt att känna sorg och saknad när du förlorar någon som du tycker väldigt mycket om. Ibland blir känslorna extra starka när någon är svårt sjuk eller dör, när en kärleksrelation tar slut eller när någon flyttar långt bort. Ibland försvinner aldrig känslorna men de brukar göra mindre ont ju mer tiden går.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Sorg och saknad

Berätta om dina känslor för någon som du litar på. Om du vill prata med en
person som du inte känner så kan du ringa till en stödlinje eller chatta i ett tryggt forum på internet. Förslag på bra kontakter hittar du längst ner på sidan.

Ta en paus från sorgen och saknaden. Det är okej att ha roligt även när du
är ledsen så gör något som du vanligtvis tycker om! Spela fotboll, ta en cykeltur, spela sällskapsspel eller umgås med människor som får dig att tänka på annat.

Hylla den du saknar! Bestäm en tid då du till exempel tittar på bilder, skriver en text eller tänder ett ljus. Fokusera på att minnas allt bra som du och den du saknar har upplevt tillsammans. När ceremonin är över är det bra om du kan lämna sorgen en stund. Bestäm en ny tid för hyllning, kanske samma tid nästa vecka, om det känns som om du behöver det.

Även om du inte har lust så är det viktigt att du äter mat, rör på dig utomhus i dagsljus och sover. Gå gärna på en skön promenad varje dag, laga mat som du tycker om och försök att sova på natten.

För dig upp till 18 år:
Ring till telefonnummer 116 111 eller chatta med en vuxen på www.bris.se

För tjejer upp till 25 år:
Chatta med en ”storasyster” på www.tjejzonen.se

För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killar.se

För alla:
Ring Röda Korsets stödtelefon på 0771-900 800

Vill du lära dig mer om sorg och saknad?
Besök www.rodakorset.se eller www.umo.se

Rulla till toppen

Hej kompis!