Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Sex på internet

Internet gör att människor över hela världen kan kommunicera både snabbt och enkelt. Du kan till exempel chatta, skicka videos och dela bilder med vänner och främlingar. På internet hittar människor varandra både för korta och livslånga relationer. En del använder de digitala möjligheterna för sex.
Lätta trycket - Sex på internet

Det är viktigt att förstå att allt som är olagligt utanför internet också är olagligt online. Om du vill ha sex på internet så gäller samma regler som i verkligheten. Du är ansvarig över allt som du säger och gör.

Med en telefon eller dator så kan du själv bestämma vart och hur du vill ha sex. Du kan till exempel skicka bilder, filmer och sexiga meddelanden till någon annan som vill bli kåt tillsammans med dig.

Vill du ha sex på internet? Tänk igenom det här innan;

  • Är du säker på att du verkligen vet vem du pratar med? Och är du säker på att personen är helt ensam?
  • Den som du har sex med kan ta skärmdumpar eller fota det som du delar. Hur skulle det kännas om det som du skickar skulle ses av andra?
  • Vill du vara anonym? Tänk på att inte skicka bilder eller videos där du visar ansiktet eller tatueringar. Tänk också på hur bakgrunden i bilden eller filmen ser ut. Kan något avslöja vem eller vart du är? Stäng av platstjänsen i din telefon innan du tar en bild som du vill skicka.
  • Skicka aldrig något som du inte vill. Berätta för en vuxen eller gör en anmälan till polisen om någon försöker att tvinga dig.
  • På internet finns särskilda sidor för den som vill titta på porr. Porr är ofta filmer som visar när människor har olika sorters sex. Kom ihåg att porr sällan är som sex brukar vara i verkligheten. Om du mår dåligt av att titta på porr eller inte kan sluta att titta så finns det hjälp att få. Ta kontakt med en ungdomsmottagning eller ring till hjälptelefonen PrevenTell på 020-667788.

För dig upp till 18 år:
Bris:
Besök www.bris.se för att chatta med en vuxen eller ring till 116 111.
ECPAT:
Besök www.ecpat.se för att mejla med en vuxen eller ring till 020-112 100

För alla:
Novahuset:
Besök www.novahuset.com för att chatta eller mejla om sexuella övergrepp

Vill du lära dig mer om sex på internet?
Besök www.1177.se, www.umo.se eller www.rfsu.se

Rulla till toppen