Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Hållbara resor & transporter

Väldigt många människor behöver transportera sig i stort sett varje dag. Ofta till skolan, jobbet, fritidsaktiviteter eller affärer. En del bor nära till det mesta men andra har långa avstånd. Dina resor är ett stort miljöhot så försök att alltid resa så miljövänligt som möjligt.
Hållbara resor och transporter

Det är vanligt att behöva transportera sig till platser inom 5
kilometer. Det vore fantastiskt om alla som inte har nedsatt rörelseförmåga började resa den korta sträckan för egen maskin. Istället för att till exempel åka bil eller buss så skulle du kunna gå, cykla, åka kickbike eller inlines. Du förlorar inte särskilt mycket tid (om ens någon) och får motion, frisk luft och en uppfriskande upplevelse på samma gång!

Om du behöver pendla längre än 5 kilometer så är det bra om du kan välja buss, tåg eller samåkning. Hoppa gärna av någon hållplats tidigare för att promenera den sista biten om du tar bussen. Det vore perfekt för din dagliga motion.

Att köra bil är oftast ett dåligt alternativ för miljön, särskilt om du åker ensam. Om du bor på en plats som gör att du ibland måste ta bilen så kan du tänka på att använda förnybart bränsle eller el istället för bensin eller diesel. Kör ecodriving, stå aldrig på tomgång och använd motorvärmare när det är kallt.

Det är betydligt smartare att resa med buss, tåg eller tunnelbana än att åka bil för den som kan. Bussar och tåg kräver massor av energi, men det får samtidigt plats väldigt många fler resenärer under varje resa. Miljöpåverkan blir mindre per person när fler delar transport.

Undvik alltid att flyga. Det är superdåligt för miljön. För att nå klimatmålen finns det ett mått på hur mycket koldioxidutsläpp som en person får ha under ett år. En lång flygresa, till exempel från Sverige till Sydafrika, kostar mer än ett helt års koldioxidutsläpp för den som reser. Att semestra nära hemmet och välja miljösmarta semesteraktiviteter är därför bra insatser för klimatet.

Naturskyddsföreningen:
Besök www.natursskyddsforeningen.se

Världsnaturfonden WWF:
Besök www.wwf.se

Vill du lära dig mer om transport och resor?
Besök www.naturskyddsforeningen.se eller www.trafikverket.se

Rulla till toppen