Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Hitta en partner

Längtar du efter en kärleksrelation? Det är väldigt vanligt att leta efter någon att bli ihop med. I Sverige finns miljontals singlar. En del tycker att det är roligt att dejta och andra tycker att det är jobbigt. Vissa vill inte dejta överhuvudtaget. Så hur gör du för att hitta den där som får det att pirra lite extra i magen?
Lätta trycket - Hitta en partner

Enligt flera källor så hittar singlar i Sverige oftast sina partners via nätdejting. Nästan lika vanligt som att hitta kärleken online är att hitta sin partner via kompisar. Många möts också genom hobbys, skolan eller jobbet men att träffa sin partner på krogen är ganska ovanligt.

Var finns de människor som du ofta attraheras av? Se till att vara där! Kanske borde du gå på något event, prova på en aktivitet, resa till en ny stad eller gå med i ett community på internet?

Gör en lista på ungefär fem saker som du tycker är jätteviktiga hos en partner. Det kan vara egenskaper, intressen, utseende eller annat. Försök att inte ha en för lång lista. Självklart ska allt kännas rätt när du väl är kär men om du från början är öppen för olika sorters människor så kan du bli positivt överraskad. Kärlek är ofta något som växer fram när du väl börjar lära känna en person.

Träna på att berätta om dig själv. Vad vill du att den som du är
intresserad av ska veta om dig? Det brukar vara intressant att höra om någons bakgrund, intressen, erfarenheter och drömmar. Ställ gärna sådana frågor till den som du gillar. Var inte rädd för att berätta om dig själv men lyssna lika mycket på den andre. Genom att ställa frågor och säga snälla saker så visar du att du är intresserad.

Vill du träffa någon som du bara pratat med online? Berätta alltid för en kompis eller vuxen; vem ska du träffa och var ska ni vara? Ses helst på en offentlig plats första gången. Att gå på ett event, ses på ett café eller ta en promenad i ett välbekant område kan vara bra aktiviteter för en första dejt. Kom ihåg att personen som du ska träffa kan se ut och vara på ett annat sätt än vad du har föreställt dig. Du får alltid avsluta träffen när du vill och du ska aldrig göra något som känns fel, oavsett vad ni bestämt online.

För dig upp till 18 år:
Ring till telefonnummer 116 111 eller chatta med en vuxen på www.bris.se

För tjejer upp till 25 år:
Chatta med en ”storasyster” på www.tjejzonen.se

För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killar.se

För alla:
Ställ frågor om dejting och relationer på www.rfsu.se.

Vill du lära dig mer om att hitta en partner?
Besök www.hittakarleken.se eller www.umo.se

Rulla till toppen