Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Könsidentitet

Vem bestämmer egentligen vem som är tjej och vem som är kille? En del kan känna sig som en tjej men vara född med en snopp. Andra kan känna sig som en kille men ha fötts med en snippa. För vissa så matchar kroppens utseende med hur det känns på insidan. Inte för alla. Det är bara du själv som kan veta om du är tjej, kille eller något annat. Det kön du känner dig som är din könsidentitet.
Lätta trycket - Könsidentitet

Det kan kännas väldigt jobbigt om din kropp inte stämmer överens med din könsidentitet. En del upplever att de fötts i fel kropp. Om du vill ändra på din kropp för att insidan och utsidan ska passa bättre ihop
så kan du ha det som kallas för könsdysfori. Berätta för en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du tror att du har könsdysfori och mår dåligt av det.

Du har rätt att få din könsidentitet respekterad. En viktig del kan vara att bli tilltalad på rätt sätt. Vill du bli kallad för ”hon”, ”han”, ”hen”, ”den” eller något annat? Tala om vad du vill att människor omkring dig ska säga.

Du får klä dig som du vill! Det spelar ingen roll om något klädesplagg är ”tjejigt” eller ”killigt” eller bryter mot normen*. Det är coolt att uttrycka sig fritt genom kläder!
* Normen = vad andra förväntar sig.

Känns det som om ditt namn inte stämmer överens med din könsidentitet? Du kan ansöka om att byta namn hos Skatteverket. Alla får byta sitt namn till ett annat.

Vill du prata med andra som funderar på könsidentitet? Det finns bra forum på internet där du kan ställa frågor. Förslag på trygga kontakter hittar du längst ner på den här sidan.

För unga:
Newcomers Youth:
Besök www.newcomersyouth.se eller mejla newcomers@rfsl.se om du är ung och söker eller har sökt asyl i Sverige.

RFSL Ungdom:
Besök www.rfslungdom.se för stöd och svar om trans, könsidentitet och könsbekräftande vård. Du kan också mejla info@transformering.se.

För alla:
RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter:
Besök www.rfsl.se för aktiviteter, personligt stöd och svar.

FPES, Föreningen för transpersoner:
Besök www.fpes.se om du vill prata med transpersoner.

Vill du lära dig mer om könsidentitet?
Besök www.transformering.se, www.1177.se eller www.umo.se

Rulla till toppen