Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Diskriminering & mobbning

I Sverige är det olagligt att behandla en människa sämre än andra bara för att den till exempel har en viss ålder, sexuell läggning eller tro. Det är också förbjudet att behandla någon sämre bara för att den har en viss hudfärg, ett visst kön eller könsuttryck eller har normbrytande funktionsvariationer. Det kallas för diskriminering. Mobbning är när någon till exempel skrattar elakt, knuffas, säger taskiga saker eller får någon att känna sig mindre värd. Det är aldrig okej att trycka ner en annan människa - inte i skolan, på jobbet, på fritiden eller online.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Diskriminering och mobbning

Berätta om dina upplevelser för någon som du litar på, helst en vuxen. Du kan till exempel gå till skolsköterskan eller en ungdomsmottagning. Om du berättar för en vuxen så kan den hjälpa till med att stoppa det som händer.

Gör en polisanmälan genom att ringa till 114 14 eller besök en polisstation om du har utsatts för diskriminering.

Ring till en stödlinje eller chatta med någon i ett tryggt forum på internet. Förslag på bra kontakter hittar du längst ner på sidan.

Umgås med människor som gör dig glad och gör saker som du tycker om. Försök att leva ditt liv på det sätt som du själv vill. Låt inte den som behandlar dig illa begränsa dig. Du har inte gjort något fel så lev precis så som DU vill leva!

Prata med Diskrimineringsombudsmannen (DO) om du vill ha mer hjälp efter att ha utsatts för diskriminering. Ring 08-120 20 700 eller mejla do@do.se.

Kontakta Barn- och elevombudet (BEO) om du vill ha hjälp efter att ha blivit utsatt för mobbning i skolan. Ring 08-586 080 00 eller mejla beo@skolinspektionen.se.

För dig upp till 18 år:
Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller din vårdcentral.
Ring till telefonnummer 116 111 eller chatta med en vuxen på www.bris.se

För tjejer upp till 25 år:
Chatta med en ”storasyster” på www.tjejzonen.se

För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killar.se

För alla:
Ring till 08-702 16 80 mellan klockan 21-06 för att prata med Jourhavande medmänniska.

Vill du lära dig mer om diskriminering och mobbning?
Besök www.do.se eller www.umo.se

Rulla till toppen

Hej kompis!