Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Människohandel

Människohandel är ett brott mot mänskliga rättigheter. Ingen får säga till dig att du ska få ett bra jobb, pengar, kläder, saker eller boende på en plats men sedan tvinga, lura eller hota dig till att göra olagliga saker, sälja sex, tigga pengar eller arbeta under slavlika förhållanden. Människohandel kallas också för modernt slaveri eller trafficking. Den som blivit utsatt har rätt att få hjälp till skydd och stöd.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Människohandel

Berätta om din situation för någon som du litar på eller en hjälporganisation. Förslag på bra kontakter hittar du längst ner på den här sidan. Du behöver inte berätta vad du heter och hjälpen är alltid gratis. Du kan få hjälp oavsett vilket kön, sexuell läggning eller legal status du har.

Spara på allt som visar att du har blivit utsatt för människohandel; resedokument, bilder, meddelanden, videoklipp, inspelade telefonsamtal, namn, platser, bevis på betalningar och annat.

Kontakta ett Traffickingcenter och fråga efter juridisk hjälp och socialt stöd på grund av misstänkt människohandel.

Kontakta polisen. Ring 114 14 eller gå till polisstationen för att göra en anmälan. Människohandel är ett allvarligt brott som polisen vill bekämpa. Det är bäst att berätta om det som hänt så snabbt som möjligt men du kan också anmäla brott som begåtts tidigare. Kom ihåg att det är personerna som tvingat dig till olika saker som har gjort fel, inte du.

Den som blivit utsatt för människohandel mår ofta väldigt dåligt under en lång tid. Kontakta elevhälsan, ungdomsmottagningen eller 1177 Vårdguiden om du har svårt att hantera alla jobbiga känslor.

För dig upp till 25 år:
Ellencentret, Stiftelsen 1000 möjligheter:
www.ellencentret.se kan du som är mellan 15-25 år få stöd om du har haft sex mot ersättning, blivit såld av andra eller skadar dig själv genom sex.

Pegasus:
www.pegasus.se kan du som är mellan 15-25 år få stöd om du är homo, bi, trans eller queer och har erfarenhet av sex mot ersättning, eller har funderat på att ha det.

ECPATS stödlinje för barn och unga:
Besök www.ecpat.se om du har blivit utsatt för sexuella kränkningar, hot och
övergrepp på nätet eller IRL. Du kan ringa 020-112 100 eller mejla.

För alla:
Frälsningsarméns Traffickingcenter Safe Havens:
För dig som utsatts för människohandel. Här finns gratis juridisk rådgivning och möjlighet till samtal med volontärer. Besök www.fralsningsarmen.se/safehavens.

Kvinnofridslinjen:
Besök www.kvinnofridslinjen.se eller ring till 020-50 50 50 för stöd till kvinnor som utsatts för våld och hot.

Vill du lära dig mer om människohandel?
Besök www.umo.se eller www.nagotharhant.se

Rulla till toppen

Hej kompis!