Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Graviditet, säkert sex & könssjukdomar

Alla som har sex måste ta ansvar över att använda skydd. En oönskad graviditet eller könssjukdom kan påverka både din fysiska och psykiska hälsa. Kondom och femidom är preventivmetoder som inte bara skyddar mot graviditet utan också mot könssjukdomar. Det finns olika sorters preventivmedel för snippor och snoppar.
Lätta trycket - Graviditet, säkert sex och könssjukdomar

Det vanligaste tecknet på graviditet är att mensen inte kommer som den brukar. Du kan också få ont i brösten, må väldigt illa på morgnarna och känna dig mer trött än vanligt. Om du misstänker att du är gravid så ska du göra ett graviditetstest. Du kan köpa ett hemmatest på internet, apoteket eller i en mataffär. Du kan också gå till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral. Ett graviditetstest är inte farligt och gör inte ont. Du kissar bara på en sticka och får svar direkt. Om graviditetstestet är positivt så behöver du kontakta en mödravårdscentral. Ring till 1177 Vårdguiden om du är osäker på vart du ska vända dig.

Försöker du att bli gravid? En del lyckas redan på första försöket men det är inte heller konstigt om det tar ett helt år. Det är störst chans att bli gravid under ägglossningen som kommer ungefär 12–13 dagar innan mensen.

I Sverige säger lagen att du har rätt att avbryta en graviditet. Det kallas abort. Det är alltid den som är gravid som bestämmer om hen vill göra abort eller inte. En abort görs med hjälp av tabletter eller genom en mindre operation. De som jobbar på abortmottagningen har tystnadsplikt och får inte berätta för någon om ditt besök. En abort påverkar inte din chans att bli gravid i framtiden. Många tycker att en abort är ett tufft och jobbigt beslut att ta så berätta gärna hur du mår för någon som du litar på.

Det är alltid klokt att använda preventivmedel eller preventivmetoder om du är sexuellt aktiv men inte vill bli gravid eller göra någon annan med barn. Det finns flera olika sorters skydd att välja mellan. Kontakta ungdomsmottagningen, din vårdcentral eller ring till RFSU på 08-6920784 för råd och stöd. Olika skydd passar olika bra för olika personer.

Könssjukdomar är vanligt och kan överföras när två eller flera personer har sex med varandra. Ibland kan de smitta via blod men de överförs oftast genom olika former av sexuell kontakt. Om du får ont när du kissar eller märker att ditt könsorgan ser annorlunda ut så kan du ha fått en könssjukdom. Ring till 1177 Vårdguiden, boka en tid hos en vårdcentral eller kontakta en ungdomsmottagning om du vill testa dig. En del könssjukdomar är svåra att upptäcka själv. Nästan alla könssjukdomar kan botas med behandling.

För dig upp till 18 år:
Ring till telefonnummer 116 111 eller chatta med en vuxen på www.bris.se

För tjejer upp till 25 år:
Chatta med en ”storasyster” på www.tjejzonen.se

För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killar.se

För alla:
Ring 1177 Vårdguiden, RFSU på 08-6920784 eller boka en tid hos din vårdcentral.

Vill du lära dig mer om graviditet och preventivmedel?
Besök www.1177.se, www.rfsu.se eller www.umo.se

Rulla till toppen