Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Olycklig kärlek

Är du kär i en person som inte är kär i dig? Har du kanske varit i ett förhållande som tagit slut mot din vilja? Hur något sådant känns är olika från person till person. En del tycker att det känns som om hjärtat har gått sönder, andra upplever lättnad. Om du mår väldigt dåligt så kan kroppen börja bete sig konstigt. Du kanske tappar matlusten, får ont i magen eller svårt att sova.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Olycklig kärlek

Var snäll mot dig själv, ingen kan styra över kärleken. Unna dig saker
som du mår bra av just nu. Umgås med personer som du trivs med och prioritera aktiviteter som du vanligtvis tycker är roliga.

Skriv ner dina tankar och känslor i en dagbok eller berätta hur du mår för någon som du litar på. Du kan till exempel kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller vårdcentralen. Om du vill prata anonymt så hittar du förslag på bra kontakter längst ner på den här sidan.

Tunga känslor kan vara svåra att bearbeta om du hela tiden påminns om det som är jobbigt. Ibland kan det kännas skönt att pausa personen som du varit kär i från dina sociala medier för att få lite lugn och ro.

Försök att äta, dricka och sova så normalt som möjligt. Din kropp blir utmattad av starka känslor och behöver energi för att orka.

Det kan kännas extra läskigt att komma nära nya människor igen efter att du blivit sårad. Men kom ihåg att nästa gång, när du mår bra igen, så kanske din nya relation slutar annorlunda. Att våga visa kärlek är modigt och fint.

För dig upp till 18 år:
Ring till telefonnummer 116 111 eller chatta med en vuxen på www.bris.se

För tjejer upp till 25 år:
Chatta med en ”storasyster” på www.tjejzonen.se

För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killar.se

För alla:
Ring 08-702 16 80 mellan klockan 21-06 för att prata med Jourhavande medmänniska.

Vill du lära dig mer om olycklig kärlek?
Besök www.umo.se

Rulla till toppen

Hej kompis!