Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Sexuell läggning

Din sexuella läggning handlar om vilket kön som personerna som du blir kär i eller attraheras av har. En del människor vet att de bara blir kära i tjejer och andra vet att de bara blir kära i killar. För en del så spelar det ingen roll om någon har en snopp eller snippa. Vissa attraheras av personer med samma kön som sig själv och andra av personer med annat kön.
Lätta trycket - Sexuell läggning

Det är din rättighet att få älska den du vill. Du får gifta dig, skaffa barn, ha sex och vara tillsammans med personer av vilket kön som helst.

De tre vanligaste sexuella läggningarna kallas för hetero, homo och bi men det finns även andra sexuella läggningar som du kanske hellre vill identifierar dig med. Bara för att det finns namn på olika sexuella läggningar så betyder inte det att du måste bestämma dig för vilken du tillhör.

Heterosexuell (eller straight) är när du attraheras av personer som har ett annat kön än du själv.

Homosexuell (eller gay) är när du attraheras av personer med samma kön som du själv.

Bisexuell är när du attraheras av både tjejer och killar.

Ingen får behandla dig dåligt bara för att du har en viss sexuell läggning. Berätta för Diskrimineringsombudsmannen på www.do.se om du blivit diskriminerad på grund av din sexuella läggning. Om någon av samma anledning till exempel slår eller hotar dig så kallas det för hatbrott. Anmäl hatbrott till polisen genom att ringa 114 14.

För alla:
Kontakta skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller en vårdcentral.

RFSL:
Besök www.rfsl.se för att prata med personer med olika sexuella läggningar, vara med på aktiviteter och få hjälp med juridiska frågor. RFSL har en särskild webbsida för personer som är nya i Sverige. Besök www.newcomersyouth.se

Vill du lära dig mer om sexuella läggningar?
Besök www.rfsu.se, www.rfsl.se eller www.umo.se

Rulla till toppen