Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Banklån & bidrag

Lån och bidrag kan kännas som räddare i nöden om du hamnat i en svår situation och behöver pengar för att betala det mest nödvändiga. Men att låna pengar kan bli en dyr affär. Ett lån som du inte klarar av att betala tillbaka kan leda till stora ekonomiska problem. Bidrag är pengar som du inte behöver betala tillbaka så länge som du uppfyller kriterierna för att få behålla dem.
Lätta trycket - Banklån och bidrag

Socialtjänsten i din kommun tar emot ansökningar om ekonomiskt bistånd (bidrag) från dig med svenskt personnummer. De hjälper också till med gratis budget- och skuldrådgivning. Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka om du har problem att försörja dig själv och din familj. Kontaktuppgifter till socialtjänsten hittar du på din kommuns webbplats. Om du är asylsökande så ska du prata med Migrationsverket.

Det är banken som bestämmer vem som ska få låna pengar av dem och hur mycket det ska kosta. Avgiften för ett lån kallas för ränta. Ränta är en procentsats som baseras på hur stort lånet är och på hur bra banken tror att du kommer vara på att betala tillbaka. Ta hjälp av gratis tjänster på internet för att jämföra ränta mellan olika banker.

Innan du tar ett lån så ska du ställa dig själv frågorna;
Är lånet värt de extra kostnaderna?
Exakt hur mycket pengar är jag i behov av?
Måste jag ha lånet just nu?
Kan jag spara ihop pengarna istället?

Undvik alltid sms- och snabblån. Det är ett lätt sätt att få pengar snabbt men de är väldigt dyra att betala tillbaka.

Du som studerar och har uppehållstillstånd i Sverige kan ansöka om olika bidrag och lån från CSN. Vilka bidrag och lån som du kan söka beror på hur gammal du är och hur mycket du studerar. CSN är ett viktigt sätt för att kunna ta del av gratis utbildning som finns i Sverige. Om du har hög frånvaro i skolan så kan du förlora stödet och tvingas betala tillbaka
pengar. Läs mer på www.csn.se.

För alla:
Kronofogden:
Besök www.kronofogden.se för råd och stöd om skulder eller betalningar.

Hallå konsument!:
Besök www.hallakonsument.se för att chatta, mejla eller ringa till experter med koll på ekonomi och lån av pengar.

Vill du lära dig mer om lån och bidrag?
Besök www.hallakonsument.se, www.csn.se eller din kommuns webbsida.

Rulla till toppen