Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Bostadslöshet & trångboddhet

De allra flesta behöver ett tryggt utrymme för vila och återhämtning. Att vara bostadslös tar väldigt mycket energi och kan göra det svårt att klara av vardagen. Att bo tillsammans med andra på en liten yta brukar också kännas jobbigt efter ett tag.
Lätta trycket - Bostadslöshet och trångboddhet

Är du i akut behov av ett boende? Om du plötsligt blivit hemlös och har försökt att hitta nytt boende genom bostadsförmedlingar, bostadsföretag, andrahandsförmedlingar och annat så kan du kontakta socialtjänsten i din kommun. Ring till kommunväxeln och be om att få bli kopplad till socialtjänsten. Socialtjänsten kan erbjuda härbärgen eller akutboenden där du får mat och sängplats under en kortare tid. Personer mellan 16-20 år kan placeras i ett stödboende.

Om du har svenskt personnummer och är mellan 18–28 år, eller bor tillsammans med barn så kan du ansöka om bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Besök www.forsakringskassan.se och logga in på Mina sidor för att fylla i din ansökan. Den som är asylsökande ska alltid kontakta Migrationsverket. Det finns flera organisationer som utifrån sin förmåga hjälper personer i hemlöshet. Ta kontakt med till exempel Svenska kyrkan, Frälsningsarmén eller Stadsmissionen och berätta om din situation.

Tips på vad du kan göra för att hitta en bostad:

  • Kontakta alla hyresvärdar i ditt område, både privata och kommunala. Ofta hittar du en lista på bostadsbolag och fastighetsägare på din kommuns hemsida. En del har kösystem, andra inte. Kom ihåg att en liten bostad i ett
    mindre populärt område i alla fall är bättre än att stå helt utan bostad.
  • Gå med i bostadsförmedlingsgrupper på Facebook, kolla bostadsannonser på olika hemsidor och dela en egen sökesannons i dina sociala medier. Tänk på att skriva en trevlig annonstext som beskriver både dig själv och det du söker. Be gärna någon som känner dig att ställa upp som referens.

Tips för att få ett trångt och delat boende att fungera bra:

  • Föreslå husregler för gemensamma utrymmen. Prata om städning och rutiner, hur ni ser på besök, vilka tider som är viktiga att respektera och andra önskemål. Föregå sedan med gott exempel.
  • Bestäm en tid när ni släcker och är tysta för kvällen.
  • Hitta en plats utanför hemmet där du kan slappna av och spendera mycket tid. Bibliotek, fritidsgårdar och olika öppna mötesplatser kan fungera bra.

Vill du lära dig mer om bostadslöshet?
Kontakta socialtjänsten i din kommun.

Rulla till toppen