Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Bedrägerier

Ett bedrägeri är när någon lurat dig på ett sätt som gjort att du förlorat pengar. Bedrägerier är brottsligt och ska anmälas till polisen. En del blir lurade på internet eller över telefonen och andra av personer som de har någon form av relation till. Varje år anmäler hundratusentals personer att de utsatts för bedrägeri i Sverige.
Lätta trycket - Bedrägerier

Id-kapning är när någon låtsas att vara du. En bedragare kan till exempel använda ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet som de sedan hämtar ut med falska id-handlingar. Det kan också vara att någon använder dina personuppgifter för att skaffa kreditkort, ta lån, spela om pengar eller komma åt dina konton på sociala medier för att be dina vänner om snabba pengaöverföringar. Var alltid rädd om ditt personnummer, dina bankuppgifter och dina olika lösenord. Betala inte med kort när du är ansluten till öppna eller osäkra trådlösa nätverk.

Nätfiske är när du via sms, mejl eller annat luras till att klicka på länkar och webbsidor där du uppmanas att lämna dina personliga uppgifter och koder. Följ aldrig sådana instruktioner! Fejksidor som håller på med nätfiske kan vara svåra att upptäcka. Det kan ibland se ut som om de till exempel tillhör ett företag som levererar paket eller som en bank. Lämna aldrig ut dina uppgifter om du är det minsta osäker. Den fejkade länken eller hemsidan kan göra så att bedragaren kommer åt dina lösenord och att din dator eller telefon drabbas av virus.

Telefonbedrägerier är när någon ringer till dig och lurar dig att lämna ut kontonummer och koder eller att logga in på din bank. Det är vanligt att bedragaren låtsas ringa från banken, ett företag eller en myndighet. Skydda dig genom att aldrig lämna ut koder eller känsliga uppgifter till någon och aldrig använda din bankdosa eller bank-id om någon oväntat ringer till dig.

För alla:
Ring till polisen på 11414 om du tror att du utsatts för ett bedrägeri.
Kontakta din bank om du ser att något inte stämmer på ditt konto.

Vill du lära dig mer om bedrägerier?
Besök www.polisen.se

Rulla till toppen