Det är viktigt att du är pigg, mätt och fokuserad för att kunna lära dig nya saker i skolan. Om du mår dåligt eller inte sover ordentligt på nätterna så kan du få svårt att koncentrera dig. Om du är mobbad, omotiverad eller inte får den hjälp som du behöver efter skoltid så kan det också påverka dina resultat. En orolig hemmiljö eller för lite tid till att göra läxor är förstås inte heller bra. Prata med skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller en vuxen om du mår dåligt eller är i en svår situation som påverkar skolan.
Det är viktigt att få hjälp när det är svårt. Skolan är skyldig att anpassa och hjälpa till så prata med din lärare om det är svårt. Fråga efter läxhjälp på din skola eller hos olika föreningar. Läxhjälpen, Röda Korset, Mattecentrum och Pluggakuten är exempel på organisationer som erbjuder gratis läxhjälp för alla. Läxhjälp finns både online och offline.
Alla lär sig olika. Hur lär du dig bäst? Det kan vara bra att prova flera olika sätt. Anteckna på lektionerna, läs själv i böcker eller på internet, lyssna på din lärare eller radioprogram, berätta för någon annan eller spela in dig själv i din mobiltelefon (som du sedan kan lyssna på igen), titta på filmer och rita det som du ska lära dig.
Börja i tid! Gör klart dina uppgifter och läxor så snart som möjligt. Om du är stressad när du läser så fastnar kunskapen oftast inte så bra. Tricket är att plugga ofta men inte särskilt länge. Hitta din bästa pluggplats.
Ta reda på kunskapskraven. Vad är det egentligen som du måste kunna? Fråga din lärare när du är osäker eller vill veta mer.
Ta hand om din hälsa! Motionera regelbundet, ät hälsosam mat och försök att sova på natten.
I Sverige är det skolplikt som betyder att alla barn från förskoleklass till och med årskurs 9 måste gå i skolan. Om du ofta missar dina lektioner så får du svårt att hänga med. Med för hög frånvaro kan du tvingas gå om en klass, bli av med ditt studielån eller nekas studier som behövs för att skaffa ditt drömjobb.
Vad är det som gör att du har hög frånvaro? Om du ofta känner stress, oro eller depression så är det viktigt att du pratar med någon om hur du mår. Kontakta elevhälsan, ungdomsmottagningen eller en vårdcentral för hjälp. Om du mår dåligt på grund av mobbing i skolan så måste du berätta om din situation för en vuxen. Du kan också kontakta Barn- och elevombudet (BEO) om du blivit utsatt för mobbning i skolan och vill ha hjälp. Ring 08-586 080 00 eller mejla beo@skolinspektionen.se.
Trötthet kan förstöra mycket. Med för lite sömn blir du lättare ledsen, arg och sjuk. Be dina kompisar att stötta dig med dina dagliga rutiner så att du får tillräckligt med vila och orkar gå i skolan.
Är du skoltrött och helt enkelt inte har lust att gå i skolan? Lagen säger att du måste gå klart årskurs 9 men efter det är skolan frivillig. Går du på gymnasiet? En gymnasieutbildning är viktig. Undersök möjligheten att byta utbildning om det känns som om du är på fel plats. Kan du välja andra kurser som känns roligare och som passar dina intressen bättre?
Om du ofta har ont i magen, är förkyld eller har huvudvärk så är det klokt att boka en tid hos vårdcentralen. Bra rutiner så som vila, hälsosam mat och regelbunden träning gör ditt immunförsvar starkare.
Problem hemma kan göra det svårt att klara av skolan. Berätta i så fall om din situation för din lärare eller annan vuxen. Du kan också gå till skolsköterskan eller ungdomsmottagningen.
Vill du prata med någon som lyssnar?
För tjejer upp till 25 år:
Chatta med en ”storasyster” på www.tjejzonen.se
För killar upp till 25 år:
Chatta med en vuxen på www.killar.se
För alla:
Ring Röda Korsets stödtelefon på 0771-900 800
Vill du lära dig mer om dåliga betyg i skolan?
Följ ”Orka plugga” på Youtube eller besök www.laxhjalpen.se, www.mattecentrum.se, www.rodakorset.se eller www.pluggakuten.se