Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Sexuella övergrepp

Att göra något sexuellt med någon som inte vill är olagligt. Ingen får röra på din kropp så att det känns obehagligt, ta sexuella fotografier, prata med dig på ett sexuellt sätt eller genomföra sexuella handlingar utan din tillåtelse – inte IRL (in real life) och inte online. Vanligast är att sexualbrott begås av någon som du känner, kanske till och med någon som du är kär i.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Sexuella övergrepp

Om du blivit utsatt för sexuella övergrepp är det viktigt att besöka ett sjukhus så att en doktor kan dokumentera skadorna. Undersökningen gör det lättare för polisen när de utreder brottet.

Kontakta polisen. Sexuella övergrepp är ett väldigt allvarligt brott. Det är viktigt att du gör en anmälan. Det är bäst om du berättar vad som hänt så snabbt som möjligt men du kan också anmäla ett övergrepp som begåtts för länge sedan. Ring till polisen på 114 14 eller besök närmsta polisstation.

Berätta om dina upplevelser för någon som du litar på. Om du vill få stöd av en organisation som hjälper personer som utsatts för sexuella övergrepp så finns flera förslag på trygga kontakter längst ner på den här sidan.

Den som blivit utsatt för sexuella övergrepp mår ofta dåligt under en lång tid. Kontakta skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller 1177 Vårdguiden om du behöver stöd. Det finns hjälp att få! Känn ingen skuld eller skam för det som en annan människa har utsatt dig för. Du får klä dig och vara som du vill, ingen har rätt att skada dig på grund av hur du är. I Sverige är den sexuella myndighetsåldern 15 år. Det är olagligt för någon över 15 år att ha sex med någon som är under 15 år. När du fyllt 15 år blir du sexuellt självbestämmande och får ha sex med vem du vill. Då gäller förstås lagen om samtycke. Läs mer om samtycke här ›

För alla upp till 18 år:
Novahuset:
Besök www.novahuset.com om du eller någon som du känner har blivit utsatt för sexuella övergrepp eller varit med om sex som inte känts bra.

ECPATS stödlinje för barn och unga:
Besök www.ecpat.se om du har blivit utsatt för sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Du kan ringa 020-112 100 eller mejla.

För alla:
Brottsofferjouren:
Besök www.brottsofferjouren.se om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller om någon i din närhet har utsatts för ett brott. Du kan ringa 11 60 06 eller mejla.

Vill du lära dig mer om sexuella övergrepp?
Besök www.umo.se eller www.nagotharhant.se

Rulla till toppen