Ingen ska behöva känna sig tvingad att ha sex. Du får själv bestämma när, med vem och hur du vill ha sex. Första gången och alla andra gånger. En del väljer att vänta med sin sexdebut till dess att de är i en relation eller har gift sig. Andra väljer att vänta till dess att de får lust. En del är nervösa och en del längtar jättemycket. Det är vanligt att första gången kanske inte riktigt går som du hade trott, tänkt eller hoppats eftersom kroppen är känslig för nervositet och stress. Det bästa är att vara glad, pigg och nykter när du ska ha sex.
Vill du lära känna din kropp och sexlust bättre? Det är inte konstigt att vilja onanera. Onani betyder att du har sex med dig själv. Du kan prova dig fram för att hitta det som känns skönt just för dig. Känn med händerna över hela kroppen för att hitta olika ställen som känns mysiga att beröra. Ibland kan det ta lite tid att hitta sätt som får dig att njuta så pass mycket att du får orgasm eller utlösning. En del blir extra kåta om de läser, lyssnar eller tittar på något upphetsande samtidigt som de onanerar.
En del personer med snippa som utsatts för könsstympning gillar att använda vibratorer för att stimulera den del av klitoris som sitter lite längre in i kroppen. Personer med snopp som blivit omskuren kan tycka att det känns extra skönt med glidmedel.
Mödomshinnan är en myt. Ingen kan se på ditt underliv om du har haft sex eller inte. Det finns ingen hinna inne i snippan som spricker eller går sönder första gången som du har penetrerande sex. Det är ett stort problem att många fortfarande tror att mödomshinnan finns, trots att läkare och barnmorskor vet att den inte gör det. Om du med snippa blöder den första gången som du har sex så beror det oftast på att du är spänd eller nervös och inte tillräckligt kåt. Det normala är faktiskt att inte blöda när du har sex för första gången.
Har du varit med om sex som inte känts bra? Berätta om dina upplevelser för någon som du litar på. Om du vill få stöd av en organisation som hjälper personer som utsatts för sexuella övergrepp så finns förslag på trygga kontakter på nästa sida. Du kan också gå till ungdomsmottagningen, skolsköterskan eller en vårdcentral för att få stöd och hjälp.
Vill du prata med någon som lyssnar?
För alla:
Novahuset:
Besök www.novahuset.com om du eller någon du känner har blivit utsatt för sexuella övergrepp eller varit med om sex som inte känts bra.
ECPATS stödlinje för barn och unga:
Besök www.ecpat.se om du har blivit utsatt för sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Du kan ringa 020-112 100 eller mejla.
Vill du lära dig mer sex, onani och myten om mödomshinnan?
Besök www.umo.se eller www.rfsu.se