Kärlek kan kännas på olika sätt för olika personer. Känslorna
beskrivs ofta i musik, filmer och böcker. Det är vanligt att känna sig glad, varm och pirrig men du kan också bli extra nervös och blyg. Du kan få svårt att koncentrera dig och svårt att sova. När du har varit kär ett tag så brukar känslorna förändras. Det är helt normalt. Att vara kär i någon som inte är kär i dig kan vara väldigt jobbigt. Läs mer om olycklig kärlek här ›
I Sverige är den sexuella myndighetsåldern 15 år. Du förväntas inte kunna uttrycka dina sexuella gränser och viljor innan dess. Det betyder att det är olagligt för någon över 15 år att ha sex med någon som är under 15 år. Lagen finns för att skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade. Det är alltid förbjudet för föräldrar att ha sex med sina barn, bonusbarn och barnbarn.
Hur känns det egentligen när man vill ha sex och är kåt? Känslan kan starta i hjärnan eller i kroppen, ofta på grund av tankar eller smekningar. För många känns det som ett varmt rus. Hjärtat brukar bulta hårdare och andningen bli snabbare. Både snippor och snoppar sväller eftersom mer blod samlas i könet. När du är kåt så blir könet också fuktigt. Det fuktiga gör att det brukar bli skönare och lättare att ha sex. Ibland reagerar kroppen inte riktigt på samma sätt om du är stressad eller nervös.
För att sex ska vara lagligt så måste personen som du vill ha sex tillsammans med visa samtycke. Men hur vet du om någon vill ligga eller inte? Det bästa är att fråga. Kom ihåg att det när som helst är okej att ändra sitt ja till ett nej, även om ni redan börjat ha sex. Om du märker att personen ser orolig eller ledsen ut, ligger helt still, flyttar bort dina händer från sin kropp eller försöker att dra sig undan så ska du pausa och kontrollera att personen verkligen vill ha sex. Personen kanske vill att sexet ska vara annorlunda. Personen kan också vara rädd för att bli straffad om den säger nej så var verkligen säker på din sak.
Vill du prata med någon som lyssnar?
För dig upp till 18 år:
Kontakta skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller din vårdcentral.
Riksförbundet för sexuell upplysning:
Besök www.rfsu.se för att chatta med en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller sexualupplysare.
Vill du lära dig mer om sex och kärlek?
Titta på ”Nästan allt om sex i Sverige” på Youtube. Besök www.umo.se eller www.1177.se.