Lätta trycket

En digital handbok för dig som vill må bättre

Mensvärk

Att få ont vid mens är vanligt, särskilt när du är ung. Under mensen drar livmodern ihop sig för att knuffa ut en slemhinna. Det du ser är inte dåligt utan ett tecken på att kroppen fungerar som den ska. Eftersom livmodern är en muskel så kan den få träningsvärk av ansträngning. Runt livmodern finns nerver som kan göra att du känner smärta när den rör på sig. Det brukar göra mest ont några dagar innan eller i början av mensen.

Behöver du akut hjälp? Ring alltid SOS Alarm 112 om det är fara för liv.

Lätta trycket - Mensvärk

Ta receptfria värktabletter. Följ rekommendationerna som står på förpackningen. Det är bra om du tar läkemedlet direkt när du börjar känna av mensvärken.

Håll dig varm. Ta en dusch eller lägg någonting varmt på det område som gör ont. Värmen gör att musklerna slappnar av och då brukar smärtan minska.

Lägg dig på rygg. Dra upp knäna mot bröstet, andas lugnt och försök att slappna av i nedre delen av ryggen.

Sök hjälp om du tycker att mensvärken känns som ett problem och hindrar dig i vardagen. Det kan bli bättre. Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning, en gynekologisk mottagning eller din vårdcentral. Träna regelbundet. Rörelse är bra både innan och under mens. Att träna när du har mens är inte farligt.

För dig upp till 18 år:
Kontakta en ungdomsmottagning

För alla:
Ring till 1177 Vårdguiden.

Vill du lära dig mer om mensvärk?
Besök www.1177.se eller www.umo.se

Visste du att det finns olika typer mensskydd? Binda, tampong och menskopp är vanliga. Kom ihåg att byta skyddet regelbundet.

Rulla till toppen