Samarbete kring nytolkning av Hamlet​

Undantaget_inlägg_FB

Nyhet

Samarbete kring nytolkning av Hamlet

Den 2 juli är det premiär för scenkonstföreningen Undantagets teateruppsättning Städarnas Hamlet. Föreställningen framförs i Östersund och bygger delvis på ett samarbete med Hej främling.

Under vintern har Undantaget arrangerat teaterworkshops på Hej främlings mötesplats Café Tingshuset i Östersund. På så sätt har de kommit i kontakt med en av våra deltagare som nu anställts som amatörskådespelare. 

– Liksom Hej främling tror vi på solidaritet och medmänsklighet som viktiga grundstenar i samhället. I Städarnas Hamlet består ensemblen av en professionell skådespelare och tre amatörskådespelare med erfarenheter av att en gång ha kommit nyanlända till Sverige och Östersund. Skådespelarnas erfarenheter kommer att tillföra ytterligare perspektiv till pjäsen, berättar Jonna Hylén som är föreställningens producent. 

Städarnas Hamlet får publiken möta prins Hamlet och uppleva de stora dragen i Shakespeares ikoniska drama. Men framförallt är Städarnas Hamlet en berättelse om oss och den allt kyligare värld vi lever i. Om ett samhälle där solidaritet och empati är egenskaper som inte längre är eftertraktade, där skärmar förhindrar möten mellan människor och där klyftor växer snabbare än någonsin. Bakom städvagnar och skurtrasor, bakom teatersmink och kostymer, finns människoöden som rymmer både djupt tragiska och oerhört vackra berättelser, om vi tar oss tid att lyssna. 

– Vi lever i en tid där vi människor stänger ute verklighetens ljud och synintryck genom att ständigt lyssna i hörlurar och böja oss över våra smartphones och scrolla så fort vi har en stund över. Vad gör det med oss att utestänga verkligheten och vardagen på detta sätt? Vi får inte sluta lyssna på vår omgivning, det betyder något att vara en seende och hörande medmänniska, avslutar Jonna Hylén. 
 
Samarbetet med Hej främling kommer fortsätta med återkommande teaterworkshops under hösten. Målet är att fler av våra deltagare ska få prova på och upptäcka skådespeleri. Läs mer om föreställningen på Undantagets webbplats.

 

Undantagets regissör och producent, Martin Johansson och Jonna Hylén. (foto: Göran Strand)
Ensemblen består av Ismaeil Jafari, Omaema Suliman, Nader Deshli och Elin Hallgren
Rulla till toppen