Årets hejare!

En hyllning till små initiativ som gör stor skillnad

En liten handling idag, kan göra stor skillnad imorgon

Runt om i Sverige finns massor av initiativ som kan växa och bidra till ett samhälle som håller ihop. Genom utmärkelsen Årets hejare vill Hej främling uppmuntra och lyfta fram initiativ som är små idag, men som har potential att bidra till en värld där alla har möjlighet att må bra och höra till. 

Nominera Årets hejare senast 21 september. Länk till nomineringsformulär finner du längre ner på sidan!

Nominera Årets hejare 2024!

Årets hejare instiftades i samband med Hej främlings 10-årsjubileum 2023. Vem som helst kan nominera en person eller en organisation till Årets hejare. Nominering görs i nomineringsformuläret längre ner och måste vara inskickad senast 21 september 2024. Följande tre kriterier måste vara uppfyllda för att kunna utses till Årets hejare:

Årets hejare ska bidra till ett samhälle som håller ihop 
I sin handling ska Årets hejare bidra till ett samhälle där fler mår bra. Verksamheten ska främja innanförskap genom att göra det möjligt för fler att bygga meningsfulla relationer och få höra till.

Verksamhetens värdegrund ska ligga i linje med FN och Agenda 2030
Initiativet måste ligga i linje med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och allas lika värde. Verksamheten utgår från ett eller flera av de hållbarhetsområden som Agenda 2030 omfattar.

Årets hejare kan vara en person, en organisation eller ett initiativ
Den som nomineras kan vara en person, en organisation eller ett initiativ med en löpande verksamhet.

Litet som stort, just nu är initiativ för ett samhälle som håller ihop viktigare än någonsin. Därför har Hej främling valt att instifta utmärkelsen Årets hejare. 

Hej främling startade som ett litet, enkelt initiativ av tre vänner som ville göra skillnad. Drygt tio år senare finns våra aktiviteter på över 50 orter i Sverige och vi är nu en nationell rörelse för innanförskap. Med utmärkelsen vill vi sätta ljuset på viktiga initiativ som kan växa på samma sätt som Hej främling gjort. 

Vem som helst kan nominera till Årets hejare. Nomineringen görs via vårt nomineringsformulär som du finner på den här sidan. Alla nomineringar granskas av en jury vilken också röstar fram Årets hejare.

Utmärkelsen delas ut årligen under Världshejardagen (World Hello Day) som infaller den 21 november varje år. Världshejardagen uppmärksammas i 180 länder och har funnits sedan 1973. Syften med dagen är att manifestera att vi med kommunikation löser konflikter och behåller freden.

Utmärkelsen innebär att vinnaren får synlighet genom våra kanaler och mediakontakter. Förutom ett fysiskt pris och ett diplom vinner Årets hejare även en prissumma och coachning från liknande initiativ som utvecklats över tid.

Möt vår jury!

Text som berättar om juryn och dess uppgift.

Jurymedlem nummer 1

Presentationstext av jurymedlem nummer 1

Rulla till toppen